30 Ekim 2017 Pazartesi

OHRİD / MAKEDONYA / BALKANLAR


         
                                                                          OHRİD
1 Ekim 2017, Belgrad otobüsü Üsküp otogarına girmiş ama hava hala zifiri karanlık, saatin kaç olduğu belirsiz, yolcular inmeye başlamış, biz derin uykudan uyanmanın verdiği sersemlikle inmekte olan yolculara, şaşkınlıkla biraz da inanmayarak ''ne oluyor? geldik mi? Üsküp'mü burası, neredeyiz?'' diye sorular soruyoruz. Önümdeki koltukta seyahat eden yaşlı kadın tepeden çantasını indirmeye çalışırken bana bakıp cevap veriyor, '' da da skopje''... gelmişiz! ama daha sabahın körü... Biz de diğerleriyle birlikte mecbur iniyoruz hava karanlık, saat sabahın  beşi, bilmediğimiz bir memlekette yabancısı olduğumuz insanların arasında uyku sersemi ne yapacağımızı bilmez bir şekilde öylece ortada kalıyoruz.
İlk toparlanan Demet oluyor, gişeye gidip Ohri' ye umutsuzca bilet soruyor, zaten o saatte gişenin açık olması bile mucize... ve gitmek istediğimiz şehre, yarım saat sonrasına aldığı biletlerle geri geliyor...
Demişmiydim bilmem ama gezginlere özel şans melekleri var bizim meleklerde onlardan, üstelik  en iyilerinden :)  Ohri  otobüsüne bindiğimizde mutluluğumuza diyecek yoktu, yolculuğa kaldığı yerden sıcacık bir otobüste uyuya uyuya devam ediyoruz. 
Ohri, Üsküp arası 174 km. Yol muhteşem manzaralar eşliğinde 3 saat sürüyor. Biletinizi gidiş dönüş alın çünkü fiyat farkı çok fazla, tek yön 8 euro, oysa gidiş dönüş 10 euro. Dönüş biletinizin tarihini açık bırakabilirsiniz. 
Tabi Belgrad Otobüsünden iner inmez ilk yaptığımız iş her yerde olduğu gibi hemen oradaki döviz 
bürosundan para bozdurmak oldu. Ülkede geçerli olan para birimi Makedon dinarı. 
1.Türk lirası 14. dinar 1.euro ise 61.44 dinar.  Ben bunları yazdığım sırada olan para birimi budur.  
Bu yazıları yirmi yıl sonra okuyan bir kişi sakın bu duruma heveslenip yola çıkmasın :)












Otobüs sizi otagara girmeden önce cadde üzerinde bırakırsa, çok kısa bir yürüme mesafesi ile göl kenarına inebiliyorsunuz. Erken bir saat olması nedeniyle önceden ayırttığımız pansiyona gitmek yerine göl kenarında kahvaltımızı yaptık... hayır! hayır! bu doğru değil :) daha doğrusu şöyle oldu...
Pastahanelerden taşan sıcak börek kokularını arkanızda bırakıp sabahın köründe yeni açılmakta olan kafeler de oturup, uyku sersemi bir garsona sipariş edeceğiniz kaşarlı tost mu istersiniz yoksa fırından yeni çıkmış kıymalı börek mi? sorunun cevabı açık ama ikisini bir araya getirmek zor.
Fırınlarda oturup yiyecek yer yok kafelerde de börek! Tercihi tabi ki börekten yana yaptık siz de öyle yapın memnun kalırsınız. Fırından, yeni çıkan sıcak börekleri ve tatlı çörekleri alıp parka gidip oturduk ve de afiyetle yedik, öyle çay may olmadan hani! nasılda acıkmışız! şimdi bile ağzım sulandı, bi de şu var  biz en son yemeği dün Belgrad'ta yemiştik...! Yolculuk böyle bir şey! insan yemek yemeyi bile unutuyor gerisini siz düşünün :) 
Sonra gidip göl kenarındaki restorona kurulup, garsona kahvelerimizi söylemek pek bi güzel oldu :)
Ohri' de yaklaşık 42.bin kişi yaşıyormuş ve bunun sadece 1.250 kadarı Türkmüş  oysa neredeyse her kes Türkçe konuşuyor. 
Unesco dünya kültür mirası listesinde yer alan Ohri incileri ile meşhur ama dikkat! bir iki mağaza dışında hemen hepsi çakma inci satıyor. 
Bütün gün Ohri'nin altını üstüne getirdik tepedeki kale, ara sokaklar, ara sokaklardan göle inen dar yollar, küçük, büyük kiliseler, fotoğrafçılara poz veren yeni evli çiftler... Ohri harika bir yer. 
Muhteşem berraklıkta bir göl göreceksiniz, pırıl pırıl suların yanından ayrılıp gitmek size de zor gelecek, eminim bizim yaptığımızı yapıp hemen oracıktaki marketten alacağınız şarap eşliğinde ayaklarınızı göle sarkıtıp batan günü uğurlayacaksınız. 
Koyverilmiş kahkahalar arasıda dikkat edin hemen arkanızdan 30 yıllık eski bir dost geçiyor olabilir! Fatoş!! sen on beş yıldır birbirini görme! sonra kalk allahın Makedonya'sında karşılaş :) Hayat sürprizlerle dolu. 
Bir günlük Ohri hikayesi bu kadar yarın Üsküp'e geri dönüp orada gezimizin son gününü yaşayacağız :) Üsküp'te görüşmek üzere...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder